TEJO

La nostra organització és TEJO (llegit en català com “tei-o”), que en esperanto és l’acrònim de Tutmonda Esperantista Junulara Organitzo i significa Organització Mundial de Joves Esperantistes.

La nostra fundació data de 1938 sota el nom de Tutmonda Junular-Organitzo (Organització Mundial de Joves), canviant el nom a l’actual el 1952. Ja des de l’any 1956 vam passar a ser la secció juvenil de l’Associació Universal d’Esperanto (UEA), la principal associació esperantista internacional.
A TEJO ens defineix que som una organització cultural, educativa, i político-lingüística que organitzem trobades, portem a terme programes formatius, difonem l’ús de l’esperanto com la llengua internacional, lluitem per la justícia lingüística, donem suport el respecte als drets humans i defensem la riquesa cultural i la comprensió mútua per a l’accés fàcil a contactes internacionals.
Els nostres membres són menors de 35 anys de qualsevol lloc del globus que parlen aprenen o simplement donen suport l’esperanto com a llengua internacional i gairebé mig centenar d’associacions nacionals en els 5 continents que segueixen el mateixos principis i objectius.

Entre els èxits de la nostra organització hi ha la creació de Pasporta Servo, un servei que des de 1974 posa en contacte esperantistes i ens permet allotjar-nos en qualsevol lloc del món on i a un altre esperantista amb ganes de compartir el seu espai. També comptem amb la publicació de la revista bimensual Kontakto, participació en programes de voluntariat europeu, col·laboració constant en múltiples projectes internacionals de formació i integració, servei d’assessorament a joves esperantistes pel que fa al moviment associatiu i un llarg etcètera.

No obstant això, el més rellevant és l’organització del Congrés Internacional de Joves Esperantistes (IJK en esperanto, Internacia Junulara Kongreso). Així que ja saps, és hora de descobrir-ho per tu mateix: Apunta’t a l’IJK!